Honden zijn voor veel mensen een onderdeel van hun gezin en van hun dagelijks leven. Maar het samenleven gaat niet altijd over rozen. Een hond kan allerlei ongewenst gedrag laten zien, dat erg vervelend, belastend of zelfs risicovol kan zijn voor zijn omgeving. Maar ook het welzijn van de hond staat vaak onder druk.

Begeleiding

Een deskundig gedragstherapeut kan eigenaar en hond begeleiden op weg naar een oplossing. Aan de hand van een uitgebreide analyse maakt een gedragstherapeut een behandelplan met daarin de stappen die gezet moeten worden om een einde te maken aan het ongewenste gedrag, zodat de hond en de eigenaar zich weer prettiger voelen.

Om dit te kunnen doen, zijn kennis en vaardigheden op diverse vlakken een vereiste. Natuurlijk moet je voldoende inzicht hebben in emoties en gedrag van honden. Je moet ook gestructureerd de juiste informatie naar boven weten te halen in een gesprek met de eigenaar en duidelijk kunnen krijgen hoe het gedrag is ontstaan. Welke leerprincipes speelden hierin een rol en hoe kun je van die principes gebruik maken om het gedrag te veranderen? Al deze theorie moet je kunnen vertalen naar maatregelen die de eigenaar in zijn dagelijkse praktijk kan nemen om zijn hond te begeleiden. Dit zijn enigszins technische vaardigheden, maar daar blijft het niet bij. Je moet als gedragstherapeut ook in staat zijn je in te kunnen leven in de eigenaar en zijn emoties en begrip op kunnen brengen voor hoe hij in het verleden met zijn hond is om gegaan. Ook als dat niet strookt met jouw opvattingen….

Emotie als basis

Vaak wordt er bij probleemgedrag alleen maar gekeken naar hoe de hond zich gedraagt. En is er te weinig aandacht voor hoe hij zich voelt. Welke emoties zorgen ervoor dat de hond doet wat hij doet? Als je dit als basis neemt, behandel je niet alleen maar het gedrag (als symptoom) maar de kern van het probleem voor eigenaar én hond.

Tijdens de opleiding komen al deze facetten aan bod. In theorie, maar ook in de praktijk tijdens je stage(s). Hierdoor heb je na alle modules de kennis en vaardigheden om honden te helpen die bijvoorbeeld:

  • blaffen en/of agressie inzetten naar onbekende honden/mensen/kinderen/verkeer op straat
  • blaffen en/of agressie inzetten naar onbekende personen in huis
  • blaffen, grommen of andere vormen van agressie inzetten naar gezinsleden
  • blaffen, janken, piepen, spullen vernielen, niet willen eten of drinken of onzindelijk zijn als de eigenaar weg gaat
  • trillen, bibberen, bevriezen of wegkruipen als ze vuurwerk, onweer of andere geluiden horen
  • “druk” zijn
Accreditatie

De NVGH (Nederlandse Vereniging van Honden Gedragstherapeuten) (voorheen Alpha) heeft de opleiding in 2019 geaccrediteerd.

Vooropleiding 

Het niveau van de opleiding sluit aan op HBO-niveau. De lessen worden gegeven in het Nederlands, maar kennis van de Engelse taal is aanbevolen aangezien veel lesmaterialen alleen in het Engels beschikbaar zijn.

Om deel te kunnen nemen, is een diploma Kynologisch Instructeur van één van de CKI-geaccrediteerde opleidingsinstituten vereist. Als je dat niet hebt, adviseren we je te starten met onze eigen instructeursopleiding. Je kunt er daarbij kiezen voor Kynologisch Instructeur of Individueel Instructeur. (Oud-)Annorlunda-cursisten krijgen vrijstelling van module A.

Duur en studiebelasting

De volledige opleiding bestaat uit 34 lesdagen, die één keer in de 2 tot 3 weken wordt gegeven. Dit maakt dat de opleiding in zijn totaliteit zo’n 2,5 jaar bestrijkt (afhankelijk ook van het stageverloop).

Bij voldoende belangstelling is er twee keer per jaar de mogelijkheid om te starten. Één keer per jaar wordt gestart met lessen op de vrijdag, de andere keer wordt gestart met lessen op de zaterdag.
De lestijden zijn van 09.30 tot 17.00 uur.

De gemiddelde studiebelasting is 8-12 uur per week, afhankelijk van voorkennis en ervaring.

Modules en bijbehorende kosten

Totaal: €6.012 excl. btw (21%), onder voorbehoud van prijswijzigingen.

Toetsing

Elke module (behalve F) wordt afgerond met een toets of een opdracht, die door iedere cursist moet worden afgelegd. De toetsen en opdrachten moet met een voldoende beoordeeld zijn om de opleiding te kunnen voltooien.

Tijdens de lessen worden diverse huiswerk-opdrachten gegeven, die niet altijd met een cijfer beoordeeld worden maar wel ingeleverd moeten worden om de opleiding te kunnen voltooien.

De praktische vaardigheden worden op verschillende momenten getoetst: tijdens de lessen waarin proef-casussen behandeld worden, de praktijktoets als afsluiting van module D en de stage.

De opleiding heeft een toetsreglement waar onder meer herkansingen etc. in geregeld zijn.

Stage

Je gaat vijf keer mee met een gedragstherapeut om te observeren en een “schaduw”-behandelplan te maken. Daarna doe je twee zelfstandige casussen tijdens onze terugkomdagen. Tot slot maak je een presentatie van dat wat je geleerd hebt.

Eerstkomende start-mogelijkheid

Zaterdag 14 januari 2023 (module A)

Aanmelden voor module A?

Dat kan als je in het bezit bent van een diploma Kynologisch Instructeur bij een van de geaccrediteerde opleidingen. Welke dat zijn vind je hier. Je inschrijven kan door het doen van een aanbetaling van €242 (incl. btw) via deze link. Onze algemene voorwaarden kun je hier vinden. Na je inschrijving ontvang je hiervan direct een bevestiging in je mail, met daarin een link naar de informatiegids met de volledige lesdata en andere relevante informatie.

Als je interesse hebt en/of vragen hebt, stuur ons dan een mail. We staan je heel graag te woord.