Gedragstherapeut

Gedrags-therapeut

Honden zijn voor veel mensen een onderdeel van hun gezin en van hun dagelijks leven. Maar het samenleven gaat niet altijd over rozen. Een hond kan allerlei ongewenst gedrag laten zien, dat erg vervelend, belastend of zelfs risicovol kan zijn voor zijn omgeving. Maar ook het welzijn van de hond staat vaak onder druk.

Begeleiding

Een deskundig gedragstherapeut kan eigenaar en hond begeleiden op weg naar een oplossing. Aan de hand van een uitgebreide analyse maakt een gedragstherapeut een behandelplan met daarin de stappen die gezet moeten worden om een einde te maken aan het ongewenste gedrag, zodat de hond en de eigenaar zich weer prettiger voelen.

Om dit te kunnen doen, zijn kennis en vaardigheden op diverse vlakken een vereiste. Natuurlijk moet je voldoende inzicht hebben in emoties en gedrag van honden. Je moet ook gestructureerd de juiste informatie naar boven weten te halen in een gesprek met de eigenaar en duidelijk kunnen krijgen hoe het gedrag is ontstaan. Welke leerprincipes speelden hierin een rol en hoe kun je van die principes gebruik maken om het gedrag te veranderen?

Al deze theorie moet je kunnen vertalen naar maatregelen die de eigenaar in zijn dagelijkse praktijk kan nemen om zijn hond te begeleiden. Dit zijn enigszins technische vaardigheden, maar daar blijft het niet bij. Je moet als gedragstherapeut ook in staat zijn je in te kunnen leven in de eigenaar en zijn emoties en begrip op kunnen brengen voor hoe hij in het verleden met zijn hond is om gegaan. Ook als dat niet strookt met jouw opvattingen….

Emotie als basis

Vaak wordt er bij probleemgedrag alleen maar gekeken naar hoe de hond zich gedraagt. En is er te weinig aandacht voor hoe hij zich voelt. Welke emoties zorgen ervoor dat de hond doet wat hij doet? Als je dit als basis neemt, behandel je niet alleen maar het gedrag (als symptoom) maar de kern van het probleem voor eigenaar én hond.

Tijdens de opleiding komen al deze facetten aan bod. In theorie, maar ook in de praktijk tijdens je stage(s). Hierdoor heb je na alle modules de kennis en vaardigheden om honden te helpen die bijvoorbeeld:

  • blaffen en/of agressie inzetten naar onbekende honden/mensen/kinderen/verkeer op straat
  • blaffen en/of agressie inzetten naar onbekende personen in huis
  • blaffen, grommen of andere vormen van agressie inzetten naar gezinsleden
  • blaffen, janken, piepen, spullen vernielen, niet willen eten of drinken of onzindelijk zijn als de eigenaar weg gaat
  • trillen, bibberen, bevriezen of wegkruipen als ze vuurwerk, onweer of andere geluiden horen
  • “druk” zijn

Accreditatie

De NVGH (Nederlandse Vereniging van Honden Gedragstherapeuten) (voorheen Alpha) heeft de opleiding in 2019 geaccrediteerd.

Vooropleiding

Het niveau van de opleiding sluit aan op HBO-niveau. De lessen worden gegeven in het Nederlands, maar kennis van de Engelse taal is aanbevolen aangezien veel lesmaterialen alleen in het Engels beschikbaar zijn.

Om deel te kunnen nemen, is een diploma Kynologisch Instructeur van één van de CKI-geaccrediteerde opleidingsinstituten vereist. Als je dat niet hebt, start je met module 1 met je opleiding tot Kynologisch Instructeur of Individueel Instructeur.

Duur en Studiebelasting

De volledige opleiding bestaat uit 30 lesdagen, die één keer in de 2 tot 3 weken wordt gegeven. Dit maakt dat de opleiding in zijn totaliteit zo’n 2,5 jaar bestrijkt (afhankelijk ook van het stageverloop).

Bij voldoende belangstelling is er één keer per jaar de mogelijkheid om te starten, afwisselend op vrijdag of op zaterdag. In januari 2024 start de opleiding op zaterdag, met gemiddeld één keer in de drie weken les.

De lestijden zijn van 09.30 tot 17.00 uur.

De gemiddelde studiebelasting is 8-12 uur per week, afhankelijk van voorkennis en ervaring.

Aanmelden is mogelijk

Start met je opleiding en maak werk van je toekomst in de hondenwereld

Gedragstherapeut Aanmelden Annorlunda

Modules en bijbehorende kosten (prijzen per januari 2023)


Totaal: € 5.400 excl. btw (21%), onder voorbehoud van prijswijzigingen.

Toetsing

Elke module wordt afgerond met een toets, en een of meerdere opdrachten, die door iedere cursist moet worden afgelegd. De toetsen en opdrachten moet met een voldoende beoordeeld zijn om de opleiding te kunnen voltooien.

Tijdens de lessen worden diverse huiswerk-opdrachten gegeven, die niet altijd met een cijfer beoordeeld worden maar wel ingeleverd moeten worden om de opleiding te kunnen voltooien.

De praktische vaardigheden worden op verschillende momenten getoetst: tijdens de lessen waarin proef-casussen behandeld worden, de praktijktoets als afsluiting van module D en de stage.

De opleiding heeft een toetsreglement waar onder meer herkansingen etc. in geregeld zijn.

Stage

Je gaat vijf keer mee met een gedragstherapeut om te observeren. Daarna doe je vijf zelfstandige casussen en tot slot maak je een presentatie van dat wat je geleerd hebt.

Eerstkomende startmogelijkheid

Zaterdag 27 januari 2024

Aanmelden?

Als je in het bezit bent van een diploma Kynologisch Instructeur bij één van de geaccrediteerde opleidingen, kun je instromen in deze opleiding. Welke dat zijn, vind je hier.

Als je instroomt vanuit een van de andere geaccrediteerde opleidingen dan Annorlunda, volg je een extra toelatingsdag op 9 december 2023. Op deze dag doe je een toets onder meer gebaseerd op de eindtermen van het CKI en heb je de rest van die dag les om kennis te maken, je vragen te stellen en de diepte in te gaan.

Inschrijven voor deze module kan door op deze link te klikken en een aanbetaling te doen.

Na inschrijving ontvang je een mail met een informatiegids met alle data en andere benodigde informatie.

Als je (oud-)cursist bent van Annorlunda, mail ons dan even over de betaling.

Als je vragen hebt, aarzel dan vooral niet om die per mail te stellen of plan een vrijblijvende online meeting in waarin je al je vragen kunt stellen. We staan je heel graag te woord.


Op deze opleiding zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing.

maak een afspraak

Vragen over één van onze opleidingen?

Wellicht heb je na het lezen van alle informatie op de website nog vragen over één van onze opleidingen. Neem dan met onderstaande knop contact met ons op of kies een geschikt moment in de agenda voor een vrijblijvend online gesprek.

Nieuwsgierig naar de modules?

Modules binnen de opleiding Gedragstherapeut

contact

Waar kunnen we je mee helpen?

Liever direct een vrijblijvend online gesprek inplannen? Klik hier om de mogelijkheden in onze agenda te bekijken.