Kynologisch Instructeur

Eén op de zeven Nederlanders deelt zijn huis met een hond; in totaal zijn er 2,2 miljoen honden in Nederland.

Steeds meer eigenaren komen erachter dat het belangrijk is om een hond goed te begeleiden en op te voeden, zodat hij binnen onze samenleving geen overlast veroorzaakt maar – minstens net zo belangrijk – zich prettig voelt.

Hondenscholen en -verenigingen kunnen eigenaren de kennis, inzichten en vaardigheden bijbrengen om de honden goed te begeleiden. Oorspronkelijk gingen veel eigenaren naar verenigingen waar vooral “standaard”-oefeningen aangeleerd werden, die weinig van waarde waren voor de dagelijkse gang van zaken. Gelukkig lijkt dat te veranderen.

Een vak

Steeds meer hondenscholen en -verenigingen leren hun cursisten datgene wat ze nodig hebben om hun hond in de dagelijkse praktijk goed te begeleiden. Om dat te kunnen doen, zijn professionele kynologische instructeurs nodig. Hondenprofessionals die zich zodanig verdiept hebben in hondengedrag en hoe honden leren, dat ze cursisten kunnen helpen om hun hond goed te begeleiden.

Een echte hondenprofessional weet niet alleen veel van honden, maar kan ook de eigenaren goed coachen en instrueren.

Kynologisch Instructeur zijn is een écht vak!

Toekomst

Na het afronden van de opleiding tot Kynologisch Instructeur kun je je eigen hondenschool beginnen of in dienst treden bij een professionele hondenschool of vereniging. Je bent in staat om groepslessen te verzorgen, theorielessen te maken en te presenteren en eigenaren op een empathische manier te adviseren over hoe ze hun hond kunnen begeleiden.

Bovendien ken je je eigen grenzen en weet je wanneer je moet doorverwijzen naar een gedragstherapeut of een professional in een ander vakgebied.

Wil je wel alles leren over training, maar wil je niet lesgeven aan een groep op een hondenschool of een -vereniging? Dan kun je bij Annorlunda ook Individueel Instructeur worden. Dit is ook voldoende basis om door te gaan voor de modules die opleiden tot gedragstherapeut.

Accreditatie

Bij Annorlunda leer je om zo’n professionele Kynologisch Instructeur te worden. Na afronding kun je je laten accrediteren door de Raad van Beheer, de SPPD en de APDT-BeNe.

Vooropleiding

Het niveau van de opleiding sluit aan op MBO4-niveau. De lessen worden gegeven in het Nederlands, maar enige kennis van de Engelse taal is aanbevolen aangezien sommige lesmaterialen alleen in het Engels beschikbaar zijn.

Duur en Studiebelasting

De volledige opleiding bestaat uit 31 lesdagen. We bieden door het jaar heen groepen aan die les hebben op:

  • vrijdag (één keer in de twee weken, van 09.30 tot 17.00 uur)
  • zaterdag (één keer in de drie weken, van 09.30 tot 17.00 uur)


Je schrijft je in voor les op een vaste dag; je kunt gedurende de opleiding niet wisselen van lesdag. De gemiddelde studiebelasting is acht uur per week, afhankelijk van voorkennis en ervaring.


De totale duur van de opleiding is 1,5 tot 2 jaar. Afhankelijk van de frequentie waarop je les hebt.

Aanmelden is mogelijk

Start met je opleiding en maak werk van je toekomst in de hondenwereld

Bijscholing Annorlunda

Modules en bijbehorende kosten (prijzen per september 2023)


Totaal: € 3.730 (modules) + € 375 (toetsen en examens) + € 150 (stagebeoordeling) = € 4.255 excl. btw (21%), onder voorbehoud van prijswijzigingen.

Toetsing

Elke module wordt afgerond met een toets of een opdracht, die door iedere cursist moet worden afgelegd. De toetsen en opdrachten moet met een voldoende beoordeeld zijn om de opleiding te kunnen voltooien.

Tijdens de lessen worden diverse huiswerk-opdrachten gegeven, die niet altijd met een cijfer beoordeeld worden maar wel ingeleverd moeten worden om de opleiding te kunnen voltooien.

De praktische vaardigheden worden op twee momenten getoetst: als afsluiting van de stage en als afsluiting van de module Inhoud van de les: de praktijk (module 4).

De opleiding heeft een toetsreglement waar onder meer herkansingen etc. in geregeld zijn.

Stage

Om het diploma Kynologisch Instructeur (erkend door de Raad van Beheer en SPPD) te ontvangen, moet je minimaal 50 uur stage lopen in een minimale tijdsduur van vier maanden. Als je zelf al eigenaar bent van een hondenschool of je geeft op regelmatige basis les, kan er in overleg maar bij hoge uitzondering vrijstelling gegeven worden voor de stage.

Eerstkomende startmogelijkheid

De eerstvolgende startmogelijkheid is vrijdag 20 september 2024.

Aanmelden voor Module 1

Dat kan door het doen van een aanbetaling van € 200 (excl. btw) via de onderstaande button. Na het doen van de aanbetaling, ontvang je van ons een bevestiging van inschrijving per mail.


Als je vragen hebt, aarzel dan vooral niet om die per mail te stellen of plan een vrijblijvende online meeting in waarin je al je vragen kunt stellen. We staan je heel graag te woord.


Op deze opleiding zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing.

maak een afspraak

Vragen over één van onze opleidingen?

Wellicht heb je na het lezen van alle informatie op de website nog vragen over één van onze opleidingen. Neem dan met onderstaande knop contact met ons op of kies een geschikt moment in de agenda voor een vrijblijvend online gesprek.

Nieuwsgierig naar de modules?

Modules binnen de opleiding Kynologisch Instructeur

contact

Waar kunnen we je mee helpen?

Liever direct een vrijblijvend online gesprek inplannen? Klik hier om de mogelijkheden in onze agenda te bekijken.